Čaj z Kotvičníku - jak jej nejlépe připravit?

Jak připravit čaj z Kotvičníku?

Kotvičník zemní - příprava čaje. Příprava odvaru ze sušené natě Kotvičníku zemního je jednoduchá. Vrchovatou čajovou lžičku (=cca 1 gram) sušené natě Kotvičníku zalijeme půllitrem vařící vody a ještě 30 minut vaříme. Po té odvar přecedíme a pijeme nejlépe ve třech dávkách přibližně půl hodiny před jídlem. Pokud spěcháte, stačí si připravit odvar klasicky jako čaj - avšak s dlouhým vyluhováním. Účinky Kotvičníku zemního lze individuálně pocítit již po třech dnech. Vývar je vhodné pít neslazený. Pokud se bez slazení neobejdete, můžete jej přisladit nejlépe přírodní Stévií, anebo medem či třtinovým nerafinovaným cukrem.

Náš Kotvičník zemní se vyznačuje velmi výraznou, plnou, zemitou, nahořklou a nezaměnitelnou chutí - srovnejte s levnou konkurencí. Proto lze dávku našeho Kotvičníku při přípravě snížit.

Uvedená dávka natě Kotvičníku na přípravu čaje je orientační. Přesnější výpočet můžete provést takto (u mužů i žen): cca 0,5 gramu sušené natě na každých 30 kg tělesné váhy. Lze použít i vyšší dávku, protože klinické testy neprokázaly žádnou měřitelnou toxicitu, ani vedlejší nežádoucí účinky, a to ani při podání vysokých dávek.
S ohledem na obsah alkaloidů není Kotvičník zemní vhodný pro osoby mladší 20 let a těhotné či kojící ženy. Kontraindikace a interakce s jinými látkami a léčivy nebyly dosud objeveny.